Június 3-án, az Áprily Lajos Főgimnázium udvarán került sor az első Brassó Megyei Magyar Ifjak Napja megszervezésére a Loksi Blues-Café Szocio-Kulturális Egyesület égisze alatt. A rendezvényt az Áprily Lajos Főgimnázium színjátszó csoportja nyitotta meg Németh Péter Szerelmem Eleftheria című darabjával, majd ezt követően a főgimnázium rockzenét játszó csapata, a Tabu Zenekar lépett színpadra. A hangulatot az Atilla Fiai Társulat előadása fokozta, amely keretében közös produkcióban mutatták be az István, a király rockopera híres dalait, a felvidéki Felföldi Dalia Iskola harci jeleneteivel, illetve a brassói Búzavirág, Bokréta és a keresztvári Zöld Pántlika néptánccsoportok táncos koreográfiáival.

  1. június 9-én a brassói Áprily Lajos Főgimnázium udvarán előadtuk a Rendületlenül zenés-történelmi játékot, ami a II. Brassó Megyei Magyar Ifjak és a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából és szellemében történt. A Rendületlenül cím mellett döntöttünk, a Szózatra és a Márton Áronról írt könyv címére gondolva. Innen jött az ötlet a Brassói Magyar Színház létrehozására. A darab felöleli a Kárpát-medencei, illetve a barcasági magyarok történelmének – a honfoglalástól a rendszerváltásig terjedő időszak – legfontosabb pillanatait.

Az elszakított nemzetek egységét nem csupán a Nemzeti Összetartozás Napjára időzített előadás szimbolizálja, de az is, hogy a szereplők a Kárpát-medence régióiból: Vajdaság, Erdély, Felvidék, illetve Magyarországról érkeztek.  Az előadás szereplőválogatásánál az emberi tényezőt, az eszmével való azonosulást tekintettük a legfontosabb kritériumnak. Így esett a választás többek között Szepesi Richárd, Szabó Előd, Rudán Joe, Fehér Nóra, valamint Vadkerti Imre énekesekre.

A Brassói Vándorszínház – Az Összetartozás Színháza 2022-ben alakult a Loksi blues-café Szocio-Kulturális Egyesület keretén belül. A Barcaságban annak ellenére, hogy közel 30.000 magyar él, nem működött magyar színház. Kezdeményezésünk elsősorban a brassói származású magyar előadókat foglalkoztatja, együtt kárpát-medencei, tapasztalattal rendelkező, magyar színészekkel, művészekkel. Hitvallásunk a nemzeti összetartozás és együttműködés. Tesszük mindezt, annak érdekében, hogy a helyi előadóművészeink, kezdő színészeink tanulni tudjanak példaképeiktől. Ugyanakkor felvállaljuk a Barcaság és a Kárpát-medence kisebb, magyarlakta településein előadásaink bemutatását, kulturális hidat építve a régiók között. Előadásaink elsősorban történelmi jellegűek. Célunk megszólítani az ifjúságot, hazaszeretetre nevelni őket, szülőföldön maradásra bíztatni.  2022-ben és 2023-ban 35 fellépésünk volt a Kárpát-medencében, az Ultima Sacra Társulattal közösen megalkotott két produkciónkkal; A Hazám felől, hazám felé – melynek a Brassói Vándorszínház – Az Összetartozás Színháza debütáló előadásaként szerepelt 2022. október 22-én a Brassói Magyar Színházfesztiválon –, a II. világháborúban játszódó és a Feloldozás, az 1948-1949-es szabadságharcot feldolgozó előadások.

 

Tervünk

A Magyarok fénye, zenés-történelmi játék bemutatása 2024. június 19-én, az 1849. június 19-én megtörtént Alsó-Tömösi csata 175 éves évfordulóján, ezzel megnyitva a Brassói Vándorszínház  nagyszínpadi előadásainak sorozatát. Ezen a dátumon vívták a magyar forradalom és szabadságharc sorsát eldöntő, egyik végzetes csatáját, a habsburgok által segítségül hívott orosz csapatok ellen. A darab zenéjét Szepesi Richárd, Szinovál Gyula, Király Mátyás, szövegét Miks Rédai-Csaba szerzi. A barcasági, háromszéki, erdővidéki előadóművészek mellett  Felvidékről Vadkerti Imre, Délvidékről  Fehér Nóra, Kárpátaljáról Ferenci Attila vállalt szerepet.